Nasza infolinia:
81 475 78 88

Najlepszy grill gazowy do steków

Grill gazowy do steków

Perfekcyjnie przygotowany stek jest ucztą dla podniebienia każdego konesera mięsa. Grillowanie to prawdziwa sztuka, lecz dzięki odpowiednio dobranemu urządzeniu, każdy może stać się mistrzem w tej dziedzinie. Grill do steków powinien przede wszystkim osiągać wysoką temperaturę i szybko się nagrzewać, aby umożliwić przyrządzenie dania w krótkim czasie. Warto, aby miał funkcję regulowania ciepła podczas opiekania, dzięki czemu mięso zachowa odpowiednią soczystość i się nie przypali. Właśnie takie cechy posiada grill gazowy do steków, który zadowoli nawet najbardziej wymagających fanów. Sprawdź, co go wyróżnia i dlaczego to najlepszy sposób grillowania befsztyków.

Dlaczego warto wybrać grill gazowy do steków?

Grill gazowy jest najbardziej zaawansowanym typem urządzenia do grillowania. Jedną z jego najważniejszych zalet jest możliwość regulowania temperatury i dopasowania jej do przyrządzanej potrawy. Umieszczony na pokrywie termometr pozwala na bieżąco kontrolować stopień nagrzania rusztu. Najbardziej popularne modele urządzeń gazowych posiadają od 2 do 6 palników, które działają niezależnie. Dzięki temu można zastosować metody grillowania bezpośredniego, gdzie ciepło jest równomiernie rozłożone na całej powierzchni oraz pośredniego, gdy ogrzewane są tylko wybrane fragmenty. Jest to szczególnie przydatne, gdy chcemy w jednym czasie przygotowywać potrawy wymagające różnych temperatur albo dopiec mięso bez ryzyka przypalenia. Wszystkie te funkcje sprawiają, że grill gazowy do steków nadaje się wyśmienicie.

Grill gazowy do steków – inwestycja na długi czas

Liczne walory zdecydowanie wyróżniają grille gazowe na tle pozostałych typów, mimo to nie są one całkowicie pozbawione wad. Najsłabszym punktem jest wyższa cena, w stosunku do innych urządzeń. Zakup grilla gazowego do steków to wydatek od kilkuset do kilku tysięcy złotych. Jest to jednak inwestycja na lata, bo otrzymujemy trwały i bardzo funkcjonalny sprzęt świetnej jakości. Rekompensatą są też koszty eksploatacji, które są znacznie niższe niż w przypadku grilla węglowego czy elektrycznego. Duża 11-kilogramowa butla z gazem kosztuje kilkadziesiąt złotych, a wystarcza nawet na cały sezon grillowy.

Inną cechą, o której warto wspomnieć, są gabaryty i waga grilla gazowego. W zależności od punktu widzenia można to uznać za wadę albo zaletę. Dość duży sprzęt może być problematyczny w przechowywaniu poza sezonem i w transporcie. Co prawda kółka znacząco ułatwiają jego przesuwanie, ale już przewiezienie go samochodem może być nie lada wyzwaniem. Z drugiej strony wielkość urządzenia przekłada się na powierzchnię grillowania i możliwość stosowania wielu rusztów na różnych poziomach. W jednym czasie można wykorzystać grill gazowy do steków i przygotowania dodatków, takich jak pieczone ziemniaczki lub inne warzywa.

Jak przyrządzić perfekcyjny stek na grillu gazowym?

Odpowiednie urządzenie jest tylko narzędziem do grillowania befsztyków, podstawą udanej uczty jest wybór dobrej jakości wołowiny ze sprawdzonego źródła. Aby przygotować idealne steki na grilla, warto pamiętać o kilku wskazówkach.

  • Mięso trzeba wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed grillowaniem, aby nie było zbyt zimne, dzięki temu szybciej się upiecze. 
  • Wołowinę należy pokroić na równe plastry. Specjaliści radzą, aby były one nie cieńsze niż 2,5 cm, przy czym, im grubszy kawałek, tym lepiej.
  • Na około 20 minut przed smażeniem, mięso warto posolić i można je posmarować oliwą. Dobrej jakości wołowina nie wymaga marynowania.
  • Grill gazowy do steków należy rozgrzać tak, aby na ruszcie były strefy: z wysoką temperaturą do grillowania bezpośredniego i chłodniejsza do opiekania pośredniego. 

Teraz można już przystąpić do smażenia steków, które przygotowuje się błyskawicznie. Czas opiekania zależy od tego, czy chcemy otrzymać krwisty, czy mocniej wypieczony befsztyk i z reguły trwa od 2 do 4 minut z każdej strony z wykorzystaniem metody bezpośredniej. Potem warto przełożyć mięso do chłodniejszej strefy grilla, aby dopiekło się metodą pośrednią. Najważniejsze jest zdjęcie go z rusztu w odpowiednim momencie, dzięki temu zachowa soczystość. W ten sposób uzyskamy idealne wypieczone steki z widoczną wypaloną kratką. Grill gazowy idealnie sprawdzi się również do przyrządzania innych mięs, ryb, owoców morza i warzyw. Dzięki niemu przygotujesz wszystkie ulubione dania smacznie i zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *