Nasza infolinia:
81 475 78 88

10 pomysłów na szybkie przepisy na grilla

Jedzenie na grilla - 10 szybkich przepisów

Jedną z ulubionych rozrywek jest wspólne grillowanie. Uwielbiamy to robić na łonie natury, w przydomowych ogrodach, na działkach, a coraz częściej także na miejskich osiedlach. Do wyboru mamy grille gazowe, węglowe i elektryczne, więc przygotowywanie aromatycznych potraw możliwe jest praktycznie w każdym miejscu. Najbardziej popularnym jedzeniem na grilla są kiełbaski, karkówka i mięsne szaszłyki. Warto czasem zmienić tradycyjne menu i odkrywać nowe smaki. Przedstawiamy 10 sprawdzonych pomysłów na grilla, dzięki którym przygotujesz zdrowe i smaczne dania. Przepisy przygotowane są na 4 porcje, dla większej ilości osób wystarczy zwiększyć ilość składników.

Pomysły na mięsne dania na grilla

Steki „Ten and Two”

Dobrze zrobiony befsztyk to świetny pomysł na główne danie na grilla. Amerykańska metoda „Ten and Two” pozwala za każdym razem przygotować doskonałe steki z perfekcyjnym wzorem diamentu. Polega ona na układaniu mięsa na ruszcie pod kątem 45 stopni, na podstawie ustawień wskazówek zegara: na godzinę 10:00 i 14:00. Do grillowania tym sposobem najlepiej użyć wołowiny bez kości pokrojonej na plastry o grubości 2,5 cm. Mięso trzeba wyjąć z lodówki 2-3 godziny wcześniej, aby się ogrzało – wtedy szybciej się upiecze.

Składniki:

  • 4 plastry mięsa wołowego o grubości 2,5 cm
  • Sól
  • Oliwa

Wykonanie:

Plastry wołowiny posmaruj lekko oliwą, aby mięso nie przywierało do rusztu i posyp solą, żeby pozostało soczyste. Perfekcyjne steki przygotujesz w 4 prostych krokach:

  • Ułóż mięso na ruszcie w kierunku godziny 10:00 i opiekaj 2 minuty
  • Odwróć plastry i połóż je dokładnie w tej samej pozycji na kolejne 2 minuty
  • Teraz ułóż steki w kierunku godziny 14:00 i poczekaj 2 minuty
  • Po raz ostatni odwróć mięso zachowując pozycję godziny 14:00 i grilluj 2 minuty.

W ten sposób uzyskasz idealnie wypieczone steki z piękną kratką. Diamentowy wzór powinien mieć brązowy kolor – ważne, aby zdjąć mięso z grilla w odpowiednim momencie, żeby się nie przypaliło.

Kurczak słodko – pikantny

Aromatyczne piersi z kurczaka w słodko – pikantnej marynacie przypadną do gustu zwolennikom lekkich potraw z grilla. Wyśmienicie smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaczków lub frytek z batatów. Można je także serwować z dowolną sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, ostra papryka, pieprz czarny lub cytrynowy

Wykonanie:

Filety z kurczaka umyj i przekrój na połowy, aby otrzymać 4 porcje mięsa. Przygotuj marynatę z pozostałych składników i dokładnie wymieszaj, żeby wszystko się idealnie połączyło. Piersi kurczaka ułóż w misce lub większym talerzu tak, aby nie nachodziły na siebie. Wlej marynatę, dobrze natrzyj każdy kawałek mięsa i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Zamarynowane piersi kurczaka opiekaj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10-15 minut. Mięso należy obracać co 2-3 minuty pilnując, aby się nie przypaliło. Danie będzie gotowe, gdy skórka nabierze złocistobrązowego koloru.

Pstrąg pachnący ziołami

Ryby świetnie nadają się do pieczenia i będą ciekawym urozmaiceniem menu grillowego. Pachnący ziołami pstrąg smakuje niesamowicie, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Podany z białym winem będzie bardzo wytwornym daniem.

Składniki:

  • 4 oczyszczone pstrągi w całości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • Kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • Przyprawy: sól, czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Pstrągi posyp niewielką ilością soli po całej powierzchni. Cytrynę oraz czosnek pokrój na plasterki i razem z gałązkami tymianku i rozmarynu włóż do środka ryby. Jeśli nie masz pod ręką świeżych ziół, możesz je zastąpić suszonymi. Posyp pstrągi grubo mielonym czarnym pieprzem, skrop oliwą i opiekaj na ruszcie 5-7 minut po każdej stronie. Czas pieczenia dostosuj do wielkości ryby. Możesz również przygotować pstrągi w folii aluminiowej, będą wtedy bardziej soczyste.

Aromatyczne ziemniaki z boczkiem

Pieczone ziemniaczki to bardzo popularne dodatki do grilla. Najczęściej serwowane są w formie frytek lub opiekanych łódeczek, ale można je przygotować na wiele innych sposobów. Jednym z nich są faszerowane ziemniaki z boczkiem, które świetnie sprawdzą się w roli dania głównego lub przystawki na grilla.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 25 dag żółtego sera
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 żółtka
  • Kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
  • Przyprawy: sól, czarny pieprz, czerwona słodka papryka

Wykonanie:

Dokładnie umyj ziemniaki i bez obierania gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, pilnując, aby się za mocno nie rozgotowały. W tym czasie przygotuj farsz: połącz ze sobą pokrojony w drobną kostkę boczek, starty ser oraz żółtka i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Ugotowane ziemniaki przekrój na pół i wydrąż środki tak, aby zostawić 1-1,5 cm brzegi. Napełnij każdą połówkę farszem i ułóż je obok siebie na aluminiowej tacce. Grilluj przez 15-20 minut do czasu, aż żółtka się dobrze zetną, a ser roztopi.

Warzywne potrawy na grilla

Chrupiące „steki” z kalafiora

Kolorowe warzywa świetnie sprawdzają się jako przekąski na grilla, ale z powodzeniem mogą też występować w roli dań głównych. „Steki” z kalafiora przypadną do gustu nie tylko wegetarianom, ale też miłośnikom mięsa. Jeśli zastanawiasz się co na grilla tanio i szybko przygotujesz w bardzo prosty sposób, ta propozycja jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • Sól – opcjonalnie

Wykonanie:

Pokrój kalafiora wzdłuż na plastry o grubości 2 cm. Połącz sos sojowy, oliwę oraz curry i dobrze wymieszaj. Możesz dodać odrobinę soli, ale nie jest to konieczne, bo sos sojowy jest wystarczająco słony. Wszystkie plastry kalafiora dokładnie posmaruj przygotowaną marynatą. Grilluj bezpośrednio na ruszcie przez 15 minut na każdą stronę, aż się ładnie zarumienią. Tak przygotowane kalafiorowe „steki” będą chrupkie i bardzo aromatyczne. Możesz je podawać z łagodnym dipem jogurtowym albo ostrym sosem chili.

Piramidki z bakłażana, mozzarelli i pomidorów 

Pachnące bazylią i pomidorami jedzenie na grilla to doskonała letnia przekąska. Bakłażanowe piramidki smakują wyśmienicie i pięknie prezentują się na talerzu. Mogą być serwowane jako przystawka na grilla, albo podane z pieczonymi ziemniaczkami i kolorową sałatką jako główne danie.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 4 duże pomidory
  • 3 kulki mozzarelli
  • Świeża bazylia
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Umyj bakłażany i pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy z nich obsyp solą z obu stron i zostaw na sitku na 10-15 minut. Dzięki temu puszczą soki i nie będą miały gorzkiego posmaku. Pomidory i mozzarellę pokrój na plastry o grubości 1 cm. Osusz bakłażana ręcznikiem papierowym, posmaruj z obu stron oliwą i ułóż dość ciasno obok siebie na aluminiowej tacce. Na każdym krążku połóż po 1 plasterku pomidora, dopraw delikatnie pieprzem i przykryj wszystko mozzarellą. Grilluj około 20 minut do czasu, aż ser się rozpuści, a bakłażany zrobią się miękkie. Podawaj udekorowane listkami świeżej bazylii.

Kolorowe szaszłyki warzywne

Szaszłyki są stałą pozycją w menu na grilla. Proponujemy wersję warzywną z pieczarkami, którą bez problemu można zmodyfikować, dodając kawałki mięsa, krewetki lub ser. Kolorowe szaszłyki to przysmak na grilla uwielbiany przez wszystkie dzieci.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • Kilkanaście małych pieczarek
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Wszystkie warzywa pokrój na dość spore i regularne kawałki, tak aby nie rozpadały się podczas nadziewania na patyczki. Umyj dobrze pieczarki i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Składniki nadziewaj naprzemiennie, według własnego uznania. Pamiętaj, aby zostawić trochę miejsca na końcu patyczków, żeby można je było wygodnie obracać podczas grillowania. Szaszłyki posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do przyprawienia możesz też użyć gotowej mieszanki przypraw. Grilluj szaszłyki przez 15-20 minut obracając je od czasu do czasu, aby równo opiekły się z każdej strony.

Szybkie przekąski na grilla

Zanim zaserwujemy danie główne, warto pomyśleć o starterach. Doskonałymi przekąskami na grilla są ziołowe grzanki, sałatki czy sery. A na zakończenie posiłku możemy gościom podać grillowane desery. Będzie to doskonała kulminacja wspólnego biesiadowania. Poznaj nasze propozycje przysmaków na grilla, które pokocha każdy.

Słodkie frytki z batatów

Składniki:

  • 2-3 duże bataty
  • 1 łyżka ulubionego miodu
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • Sól
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Bataty obierz i pokrój na dość grube frytki albo łódeczki. Połącz oliwę z miodem i dodaj przyprawy. Bataty włóż do miski, wlej przygotowany sos i dokładnie wymieszaj. Frytki możesz grillować bezpośrednio na ruszcie albo na tackach. Opiekaj bataty około 20 minut, aż będą miękkie i pokryte chrupiącą skórką. Słodkie frytki do świetny dodatek do grillowanych potraw mięsnych.

Grillowana bruschetta

Składniki:

  • Bagietka pszenna lub pełnoziarnista
  • 4 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój. Przełóż je do miski i w razie potrzeby usuń nadmiar soku. Do pomidorów dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane liście bazylii i oliwę. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Bagietkę pokrój na skos w dość grube kromki i ułóż je na tacce obok siebie. Na każdy kawałek pieczywa nałóż łyżkę pomidorowej masy i jeśli chcesz, możesz posypać całość parmezanem. Grilluj kilka minut, pilnując, aby pieczywo się nie przypaliło. Jeśli zastanawiasz się co na grilla podać, aby umilić czas oczekiwania na danie główne, to grillowana bruschetta będzie świetnym rozwiązaniem.

Czekoladowe banany

Składniki:

  • 4 banany
  • Tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Natnij skórkę bananów wzdłuż, żeby powstała kieszonka. Jeśli owoce są twarde, możesz delikatnie ponakłuwać miąższ widelcem. Do środka każdego banana włóż 4-5 kostek czekolady. Najlepsza będzie gorzka, o zawartości kakao ponad 60%, która przełamie słodycz owoców. Możesz użyć też czekolady mlecznej lub białej. Nadziewane banany zawiń ciasno w folię aluminiową i grilluj po 5 minut z każdej strony. Po upieczeniu delikatnie rozwiń folię i przełóż owoce na talerze. Jedz bezpośrednio ze skórki za pomocą łyżeczki. Jeśli chcesz urozmaicić smak deseru, możesz polać go ulubionym likierem lub podać z lodami.

Grillowanie to przede wszystkim świetna rozrywka w gronie rodziny i przyjaciół. Warto eksperymentować z różnymi potrawami i urozmaicać grillowe menu. Pomysłów jest nieskończenie wiele, więc za każdym razem możesz przygotować inne dania. Wypróbuj nasze przepisy na potrawy z grilla i pozytywnie zaskocz swoich gości.

Promocja
1699.00

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *