Brak produktów w koszyku
solidna dawka wiedzy dla Klientów sklepu internetowego sellBEST
Grill gazowy to niezwykle wygodne urządzenie pozwalające na grillowanie w ogrodzie, w altanie, czy na tarasie. Grilla możemy ustawić w miejscach bez zadaszenia oraz zadaszonych. Grille gazowe przeznaczone są do użytku na otwartym powietrzu. Nie wolno używać grilla gazowego w pomieszczeniach zamkniętych.
Grillowanie w zadaszonej altanie to wspaniała możliwość, pozwalająca cieszyć się przyjęciem nawet podczas gorszej aury. Warto przy tym zadbać o podłoże pod grillem. Na tarasie, czy w altanie doskonałym rozwiązaniem jest mata podłogowa pod grilla. Dzięki niej zapobiegasz zabrudzeniom desek tarasowych, czy płytek.
Przed pierwszym użyciem grilla zalecane jest wypalenie oraz przygotowanie rusztów do grillowania. Ta czynność zajmie około godziny i nie należy jej pomijać. Wypalanie grilla ma na celu usunięcie wszystkich pozostałości poprodukcyjnych, przy użyciu wysokiej temperatury, zarówno jeśli chodzi o piekarnik, klapę, aromatyzery, ruszty czy inne akcesoria. Grill podczas pierwszego wypalenia będzie kopcił jasnym dymem, a kiedy przestanie oznacza to, że proces wypalania się zakończył. Przed wypalaniem grilla usuń wszystkie elementy ruchome – ruszty, aromatyzery, deflektory stalowe. Te części należy umyć wodą z detergentem i dobrze wysuszyć. W tym celu można wyłożyć te elementy w nasłonecznione miejsce.
Po zakończonym grillowaniu warto poświęcić kilka minut na wyczyszczenie rusztu grilla, aby był gotowy do kolejnego grillowania. W tym celu zamknij pokrywę grilla i przekręć wszystkie pokrętła na maksymalną wartość. Grill rozgrzeje się do temperatury około 300°C - 350°C, tłuszcz ulegnie spaleniu, a wszystkie pozostałości na ruszcie i aromatyzerach zwęglą się. Wypalanie trwa średnio 10 minut. Czas ten różni się minimalnie, w zależności od tego co było grillowane. Wypalanie można uznać za zakończone kiedy z grilla przestanie wydobywać się biały dym. Warto wypalić grill tuż po zakończonym grillowaniu, kiedy urządzenie jest już rozgrzanie. Dzięki temu będzie gotowe do kolejnego grillowania. Po wypaleniu pozostaw grilla na około 3 minuty aby delikatnie ostygł. Następnie przy pomocy dołączonej szczotki oczyść pozostałości węgla z rusztu. Po zakończonym czyszczeniu pokryj ruszt warstwą oleju. Do tego celu użyj silikonowego pędzelka lub rozpylacza. Istotne jest, aby olej został rozprowadzony na jeszcze gorącym ruszcie, dzięki czemu wpiecze się on w pory rusztu i doskonale go zakonserwuje. Ważne jest, aby grill został pokryty olejem po każdym grillowaniu. Po każdym grillowaniu należy również sprawdzić czy taca na tłuszcz nie wymaga opróżnienia. Tłuste zanieczyszczenia na półce bocznej, panelu sterowania, pokrywie i innych elementach najlepiej czyścić za pomocą preparatu do czyszczenia grilla.
W Polsce dostępne są dwa typy gazu w butlach. Czysty propan lub mieszanka gazów propan i butan. Różnica jaka występuje miedzy tymi gazami to temperatura wrzenia, która determinuje minimalną temperaturę, w której będziemy mogli grillować. W przypadku propanu jest to temperatura do -42°C, dla butanu tylko do -4°C. Jeśli zatem planujesz grillowanie zimą zalecane jest korzystanie z butli z propanem. Jednak tańszym i bardziej dostępnym wariantem będzie mieszanina propan-butan. Największą popularnością w Polsce cieszą się metalowe butle z gazem. Ze względu na ich dużą wagę nie są zbyt wygodne. Dlatego polecamy butle wykonane z kompozytu lub innych lekkich materiałów. Będą lżejsze w przenoszeniu i transporcie. Do zasilania grilla zalecamy butle z gazem o pojemności do 11 kg. Im większa butla tym dłużej możemy cieszyć się grillowaniem, bez wymiany. Z butlami należy obchodzić się ostrożnie. Nie należy przechowywać ich w pozycji leżącej, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia zaworu i wycieku gazu. Z butli korzystaj wyłącznie wtedy, gdy ustawiona jest pionowo. W pozycji poziomej gaz ciekły może dostać się do węża powodując uszkodzenie urządzenia. Zawsze umieszczaj butlę w miejscu łatwo dostępnym, aby umożliwić jej natychmiastowe zamknięcie.
Grille gazowe marki Burn&GO przystosowane są do grillowania przez cały rok. Sezon na gorące przekąski z grilla nie musi się kończyć. Jeśli jednak pogoda zniechęca Cię do przyjęć grillowych zalecane jest odpowiednie przygotowanie urządzenia do przerwy w użytkowaniu. Przygotowanie grilla gazowego na zimę lub do dłuższej przerwy w użytkowaniu jest bardzo ważne.
Oprócz ważnych zasad technicznych dotyczących korzystania z urządzenia, niezwykle istotną kwestią jest właściwe obchodzenie się z produktami spożywczymi podczas grillowego przyjęcia.
Najlepszym sposobem wskazania gotowości potrawy i uniknięcia niedogotowania mięsa jest sprawdzenie temperatury termometrem. Poniżej przedstawiamy zalecane temperatury wewnętrzne dla poszczególnych rodzajów mięsa.
Ogromną zaletą grilli gazowych Burn&GO jest możliwość grillowania z zamkniętą pokrywą. Pozwala to na pełne wykorzystanie potencjału grilla dla jeszcze lepszych rezultatów. Grillując z zamkniętą pokrywą temperatura w grillu jest wyższa i bardziej stabilna, dzięki czemu potrawy pięką się zarówno od dołu poprzez ciepło palników oraz rozgrzanych rusztów, jak również od góry poprzez ciepło konwekcyjne. Dzięki zatrzymaniu ciepła we wnętrzu grilla zmniejsza się również zużycie gazu, co sprawia, że grillowanie jest jeszcze bardziej ekonomiczne i oszczędne.
Łatwiej jest również utrzymać stałą temperaturę, co znacznie skraca czas przygotowania grillowych potraw, dzięki czemu potrawy nie ulegają wysuszeniu. Zamknięta pokrywa sprawia, że zamykasz soki wewnątrz, a Twoje potrawy są wyjątkowo soczyste i smaczne. Pamiętaj również, że para wodna, która powstaje podczas grillowania zostaje pod pokrywą i nawilża Twoje przysmaki. Każdy miłośnik grillowych przyjęć wie, że to z dymu powstałego po odparowaniu soków i tłuszczy, bierze się smak, który tak wszyscy uwielbiamy. Dzięki zamykanej pokrywie grillowane dania mają styczność z dymem przez dłuższy okres, co powoduje, że smak jest bardziej intensywny.
Pieczenie na rożnie jest najlepszym sposobem na grillowanie dużych kawałków mięsa, takich jak całe kurczaki, indyki oraz pieczenie. Dzięki tej metodzie uzyskasz soczyste i delikatne mięso w środku oraz równomiernie przypieczoną i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Piekąc na rożnie płomień bezpośrednio opieka kurczaka, dzięki czemu jesteś w stanie szybko zamknąć soki i tłuszcz wewnątrz wykorzystując duży płomień oraz dokończyć pieczenie kurczaka wewnątrz w niższej temperaturze. Piekąc na rożnie pokrywa grilla musi być zamknięta. Z otwartą pokrywą trudniej jest uzyskać pożądaną temperaturę. Pieczenie na rożnie to w dużej mierze pieczenie konwekcyjne, z tego względu zawsze w tym przypadku zamykaj pokrywę.